I dette boligsameiet på Svarstedalsberget i Sarpsborg samlet beboerne seg rundt ideen om å dekorere både fellesarealer og egen eiendom med steiner som erstatning for en del av gressplenene, hekkerader og blomsterbed. Effekten er både visuell og økonomisk.

 

Noe av det første du legger merke til ved innkjøringen til sameiet med 40 boenheter, er stein-dekoren ved parkeringsplassen.

— Vi valgte store steiner for å lage et markant skille ved p-plassene. Opprinnelig var det planlagt å bruke gress, sier Kjell-Arne Leinum i sameiet.

Fellesområdene er preget av flere steinbed satt sammen av stor rundstein, med den øvrige gressplenen som en tydelig kontrast. Til sammen er det 600 kvadratmeter med uteområder til felles benyttelse, og målet var å få noe mer enn bare gressplen samtidig som det løftet eiendommen.

Stein i hekken

Der det normalt ville vært blomsterbed og kantstein med hekk, er det valgt ulike former for stein. Du vil se at det er langt fra en steinørken, men en kreativ blanding med vegetasjon. Blant annet finner vi egne store steinbed inntil blomsterbedene, og selv hekkplantene har fått stein oppå jordsmonnet.

— Vi har sansen for uttrykket steinen gir, som et tydelig alternativ til de mer tradisjonelle elementene på slike uteområder. Og ikke minst får vi stadig tilbakemeldinger fra besøkende som liker det de ser, sier Kjell-Arne.

Han trekker frem poenger som finere avrundinger og avslutninger av de ulike områdene, og at det holder seg like pent året rundt, uavhengig av årstidene.

— Og ikke minst er disse løsningene enklere å holde i orden. Steinen hindrer ugress og reduserer behovet for stell og  vedlikehold.

Naturstein setter et ekstra preg på utemiljøet.

Naturstein setter et ekstra preg på utemiljøet.

Naturstein fra morene, naturlig slipt i naturen gjennom tusener av år. Den er dekorativ og gir et "mykt" inntrykk med sin runde form. Det naturlige fargespillet passer godt inn i ytre miljøer. Naturstein passer særskilt godt som dekorstein. Den er perfekt i blomsterbed, langsmed hekken eller inntil huset hvor den både er dekorativ og drenerende.

Drenering og dekor

Flere huseiere har valgt en kombinasjon av hekk og en mindre type stein. Selv har Kjell-Arne og familien droppet blomsterbed inntil husveggen, der det designmessig ville vært naturlig med for eksempel stauder.

I stedet er det lagt elvestein langs hele den delen av fasaden.

— Den gjør dobbel nytte, som dekorasjon og for drenering av nedløpsvannet fra takrenna, forklarer huseieren. Flere av naboene har latt seg inspirere og gjort det samme.

Kjell-Arne forsikrer at dette ikke byr på praktiske eller byggtekniske problemer. Steinen leder ikke fukt til fasaden, og han har ikke sett tegn til at steinen blir begrodd med grønske eller mose.

— Ved behov for å male en vegg, er det fort gjort å trekke steinene til side med en rive. Her er det imidlertid valgt lerk som fasadekledning, så vi har ikke behov for å male eller beise, poengterer han. Grunnen til den inngående detaljkunnskapen er at Kjell-Arne selv har stein som fagfelt i sin jobb hos Skolt Pukkverk.

Dugnad med trillebår

Boligkomplekset stod ferdig i 2013. Under fullføringen ble innskyterne enige om forslaget fra Kjell-Arne Leinum om å gå for stein. Han kontaktet utbygger, som tok på seg innkjøp og transport. Til gjengjeld sørget beboerne for å distribuere steinen internt på området.

— Vi hadde rett og slett en trillebår-dugnad, sier initiativtakeren.

Så i løpet av et par helger var det hektisk aktivitet med å legge ut fiberduk på de aktuelle arealene, trille ut trillebårlass med stein og stable og dandere i fellesskap.

— Dette er jo nærmest en engangsjobb. Jord og bark må etterfylles, og det krever innsats å klippe store områder med plen. Her må vi trolig fylle på med noe stein etter noen år hvis det viser seg at grunnen setter seg litt med tiden, sier Kjell-Arne.

Visuelt og økonomisk

Økonomisk er det ikke de dramatiske forskjellene mellom fossile dekorasjoner og vegetasjon, når man ser på de totale kostnadene over tid, med anskaffelse, stell og vedlikehold.

Når steinen først er anskaffet og anlagt, klarer den seg selv.

Etter den tilsvarende prosessen med plen, bed og hekkeplanter, må de følges opp med klipping og luking.

— Her har vi fått et betraktelig redusert område med plen å klippe – uten at det blir goldt. Og steinene i hekk og bed holder ugresset borte. Kostnadene for å opparbeide en pen gressplen vs. et stenbed er ikke stor. Besparelsen ligger i alt vedlikeholdet vi slipper i lang tid etterpå. Så vi får langt bedre livsløpskostnader med denne løsningen, samtidig som det er noe annet og som vekker litt positiv oppmerksomhet, sier Kjell-Arne Leinum.

Her er flere inntrykk fra sameiets uteområder

Se utvalget av naturstein i nettbutikken

Naturstein

Naturstein

Vakker, naturslipt stein som gjenspeiler naturen rundt seg. Dekorativ og drenerende. Naturstein har vi tilgjengelig fra Vestby Pukkverk, Moss Pukkverk, Skolt Miljøpark, Solli og Aasekjær i Halden.

680 kr/tonn
inkl. mva. + levering

Naturstein større

Naturstein større

Naturstein passer godt som dekorstein. Den er perfekt langs med hekken, som kantstein til blomsterbed, eller rett og slett der du vil lage en dekorativ installasjon. De største steinene, som er ca 20cm Ø bør håndstables. Naturstein større har vi tilgjengelig fra Vestby og Moss Pukkverk, Skolt Miljøpark, Solli og Aasekjær i Halden.

780 kr/tonn
inkl. mva. + levering

Se produktene i nettbutikken ›